گیربکس حلزونی
در بسیاری از صنایع، استفاده از گیربکس امری اجتناب ناپذیر است. بنابر نیاز صنایع بزرگ و کوچک به استفاده از آنها گیربکس های مختلفی تهیه می شوند، که یکی از انواع گیربکس ها، گیربکس حلزونی می باشد.
خرید و فروش گیربکس حلزونی با توجه به لزوم استفاده از آن در صنایع مختلف بسیار بالا می باشد و شرکت های مختلفی جهت تهیه آن اقدام می نمایند. قیمت گیربکس حلزونی با توجه به نوع و اندازه های آن متفاوت می باشد و می توان در انواع مختلف آن را تهیه نمود. این نوع گیربکس ها دارای یک محور و یک چرخ دنده به شکل حلزون می باشند، که جنس آن آلومینیم و یا برنز می باشد.
انواع گیربکس حلزونی
گیربکس حلزونی معمولا در دو نوع دایروی و کتابی تولید و به بازار عرضه می شوند.
انواع گیربکس بر اساس شافت ورودی و خروجی
- گیربکس حلزونی سری VF
- گیربکس حلزونی سری MVF
- گیربکس حلزونی سری FC
- گیربکس ترکیبی از VF و FC
- گیربکس ترکیبی از MVF و FC
۱- گیربکس حلزونی سری VF
این نوع از گیربکس حلزونی که به آن گیربکس دستی نیز گفته میشود، به دو نوع دستی و با استفاده از نیروی الکتروموتور قابل استفاده می باشد. در نوع دستی آن، شافت ورودی را با استفاده از نیروی دست به حرکت در می آوریم. با توجه به اینکه این حالت دارای سرعت چرخش کمی می باشد، دقت آن بسیار بالا و اصطکاک و صدای آن کم می باشد. در حالتی که به الکتروموتور متصل می باشد، با استفاده از کلاچ، کوپلینگ و تسمه به شافت متصل می شوند.
۲- گیربکس حلزونی سری MVF
این دسته از گیربکس حلزونی دارای هالو شافت جهت اتصال راحت تر به الکتروموتور می باشند.
۳- گیربکس حلزونی سری FC
این نوع گیربکس دارای شافت برای ورودی و فلنچ برای خروجی است.
۴- گیربکس ترکیبی از VF و FC
این نوع گیربکس دارای شافت ورودی و فلنج خروجی است که دارای خواص از هر دو دسته می باشد.
۵- گیربکس ترکیبی از MVF و FC
این نوع گیربکس دارای ورودی و خروجی از نوع هالو میباشد، که باعث راحتی در نصب و استفاده از آن شده است. جنس بدنه این نوع گیربکس چدن می باشد و در انواع مختلفی ساخته و عرضه می شود.
زمان تعویض و علائم گیربکس
هر وسیله ای طول عمری دارد. گیربکس های حلزونی نیز پس از مدتی کار کردن و فرسوده شدن نیاز به تعویض پیدا می کنند. نحوه صحیح نگهداری و استفاده از آن می تواند طول عمرش را افزایش دهد و دیرتر نیاز به تعویض داشته باشد. از جمله علائم نیاز به تعویض در گیربکس های حلزونی در ادامه آورده شده است.
۱- تیز شدگی: عدم بازگشت پذیری در گشتاور بالا یکی از مشخصه های گیربکس حلزونی میباشد. به مرور زمان و به دلیل فشاری که به بخش انتهایی چرخ دنده ها وارد می شود، سطح تماس کاهش می یابد و توان تحمل فشار گیربکس نیز کاهش می یابد.
۲- رد کردن: پس از مرحله تیز شدگی و فرسایش چرخ دنده های گیربکس عملا توان تحمل هیچ گونه فشاری را هنگام توقف ندارند. در اصطلاح به این عدم توان تحمل فشار رد کردن میگویند.
کاربرد گیربکس حلزونی
گیربکس حلزونی به علت ویژگی های خاص در صنایع مختلف کاربرد فراوانی دارد. که از جمله آنها می توان به بالابرهای ساختمانی، ماشین آلات، هواکش، دیزل ژنراتور، سیستم انتقال مواد، حفر چاه، کمپرسورها، نانوایی ها، آسیاب ها، میکسر، صنایع کاشی و سرامیک، صنایع بسته بندی و صنایع غذایی اشاره نمود.
مزایای و معایت گیربکس حلزونی
مزایای
- گیربکس حلزونی در انواع مختلفی از جمله نوع پایه دار، فلنچ دار و هالو شافت تولید و در بازار عرضه می شوند.
- در گیربکس های حلزونی جنس بدنه از چدن و یا آلومینیم می باشد که مقاومت بالایی در برابر لرزش ها و ارتعاشات دارد.
- هزینه تعمیر و نگهداری به نسبت سایر گیربکس ها بسیار پایین و به صرفه می باشد و همچنین دارای گشتاور و سرعت متنوع و راهاندازی نرم نیز می باشد.
- نصب آسان و راندمان و گشتاور خروجی بالا از جمله مزایای دیگر آن ها می باشد.
معایب
در این نوع گیربکس ها به دلیل نوع عایق بندی و یا شاید برخورد دندانه نسبت به سایر انواع گیربکسها صدای بیشتری ایجاد می شود. این نوع گیربکس قطعه ای کاملا مصرفی است و پس از مدت زمانی به دلیل فرسودگی نیاز به تعویض دارند که از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه نمی باشد و قابل قبول نیست. هم چنین توان آنها نیز بسیار کم می باشد.
همچنین با توجه به نوع حرکات قطعات داخلی کار روغن کاری آن را با مشکل مواجه می نماید. سرعت آن نیز با توجه به نوع حرکت کاهش می یابد.
سلام ممنون از سایت خوبتون میشه بگید دلیل داغ شدن گیربکس چیه؟ و برای رفعش چیکار باید بکنیم ؟
سلام گیربکس در حالت طبیعی مقداری حرارت دارد. اگر مقدار حرارت از میزان ذکر شده در کاتالوگ بیشتر باشد، باید از روغن سنتتیک استاندارد با گرانروی مناسب استفاده نمود.
جالب بود